Žuvis: kokią ant pietų ar vakarienės stalo rinktis dažniau?

Žuvis yra ganėtinai retas svečias ant lietuvių stalo – ant jo dažniausiai puikuojasi mėsa, kiaušiniai, pieno produktai. Būtent dėl šios priežasties būtina paįvairinti mitybą ir žuvį valgyti bent 3-4 kartus per savaitę – taip užtikrinama pusiausvyra tarp omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.

Vartoti daugiau žuvies – būtina

Reguliarus žuvies vartojimas suteikia organizmui naudingų medžiagų: omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl yra naudingos žmonėms, kamuojamiems depresijos ir nuotaikų kaitos, taip pat jos būtinos sveikiems plaukams ir odai, stipriai smegenų, širdies ir kraujotakos veiklai palaikyti. Moksliniai tyrimai rodo, jog reguliariai valgant žuvį, senatvėje galimai bus išvengta demencijos ir atminties problemų. Žuvis yra puikus baltymų, riebalų, cinko ir seleno šaltinis.

Dažniau rinkitės šią žuvį

Tam, kad žuvis būtų naudinga organizmui, būtina tinkamai ją atsirinkti bei vartoti saugesnes ir švaresnes žuvis, kurios nekaupia arba sukaupia mažiau gyvsidabrio. Kad būtų lengviau atsirinkti iš didelės pasiūlos, rinkitės šias žuvis:

  • Laukinė lašiša iš Aliaskos – ji pasižymi didesniu omega-3 kiekiu, joje mažiau riebalų. Ji yra tamsiai oranžinės, netgi raudonos spalvos, beveik neturi baltų linijų. Šią lašišą dažniausiai galite įsigyti šaldytą;
  • Vaivorykštinis upėtakis – itin lengvai įsigyjamas, bet dažnai pamirštamas. Ypatingas tuo, jog jį lengva paruošti – užtenka druskos, pipirų ir kepti orkaitėje;
  • Silkė – itin gausus omega-3 šaltinis (net daugiau nei laukinėje lašišoje), joje gausu vitaminų D, B, seleno. Pirkdami visada atkreipkite dėmesį į sudėtį – joje neturėtų būti konservantų ir skonio stipriklių;
  • Stinta – gan sezoniška žuvis, tačiau itin naudinga: gausu omega-3, vitaminų B, seleno ir baltymų. Jas valgyti reikėtų nuo galvos iki uodegos, nes taip gausite daugiau kalcio;
  • Atlantinė skumbrė – parduodama Lietuvos parduotuvėse, tinkamas pasirinkimas norint gauti omega-3 riebalų rūgščių.

Kaip paruošti žuvį?

Jei įsigijote geros kokybės žuvį, neperkepkite jos. Geriausia valgyti tik lengvai apkeptą – galite kepti vandenyje, ypač riebią žuvį (pavyzdžiui, lašišą). Prieskoniai žuviai tinka patys įvairiausi: pradedant druska ir pipirais, baigiant ciberžole, kariu, aitriąja paprika, imbieru, raudonėliu ir bazilikais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.