Teisinga mityba nėštumo metu

mityba nėštumo metuTeisinga mityba nėštumo metu – atsakingas momentas laukiantis naujagimio. Būsima motina turi atsakingai subalansuoti savo dietą ir pasirūpinti, kad ne tik ji pati, bet ir bręstantis vaisius gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus. Ne tiesa, kad besilaukianti moteris turi valgyti „už du“ – šiuo atveju svarbiau ne kiekybė, o kokybė – vitaminais, naudingomis medžiagomis praturtintas maistas.

Folio rūgštis būtina nėščiajai prieš pastojant ir nėštumo pradžioje. Šios medžiagos vartojimas sumažina nervinio vamzdelio išsigimimų tikimybę ir užtikrina, kad  iki galo ir tinkamai išsivysto vaisiaus stuburas ir slanksteliai. Folio rūgšties gausu špinatuose, bulvėse, apelsinuose, pomidoruose, ir žemuogėse. Tačiau norint būti užtikrintoms dėl tikrai pakankamo folio kiekio organizme, patariama gerti folio papildų.

Geležis – tai kraujui būtinas elementas, atsakingas už hemoglobino gamybą, ir deguonies perdavimą ląstelėms. Trūkstant geležies, gali išsivystyti anemija, taip pat geležis – svarbi placentos sudedamoji dalis. Geležies lygiui kraujyje palaikyti vartojami papildai, mėsa, burokėliai, pupelės, špinatai.

Nėštumo metu gaunant per mažai magnio padidėja persileidimo rizika, sutrinka vaisiaus vystymasis, atsiranda grėsmė išsivystyti placentos nepakankamumui ar vaisiui uždusti gimdoje. Magnio šaltiniai – žaliosios lapinės daržovės, pupos, grūdai, riešutai, žuvis, paukštiena, mėsa, žirniai.

Įvairūs vitaminai taip pat turi nepakeičiamos naudos kūdikiui ir motinai. Vitaminas A yra būtinas kaulams, dantims susiformuoti. Šio vitamino randama žuvų taukuose, kepenyse, morkose, pomidoruose, burokėliuose, špinatuose.

Vitaminas D, kurio gausu žuvų taukuose, ikruose, mėsoje, silkėje, lašišoje, ar piene, svarbus vaisiaus augimui, kaulų sutvirtėjimui, dantims ir gemalui susiformuoti.

Jodas yra būtinas elementas kūdikio smegenų formavimuisi. Jeigu nėščioji nesuvartos pakankamai jodo, vaisius gali gimti silpnesnio intelekto, turėti dėmesio koncentravimo, mokymosi įgūdžių sutrikimų. Tad besilaukianti moteris turi valgyti maistą, pagardintą joduota druska. Kadangi nuo karščio ši medžiaga skyla, pasisūdyti maistą reikėtų jam jau baigiant virti ar kepti.

Taigi, tinkama mityba nėštumo metu vienodai svarbi tiek vaisiaus, tiek motinos sveikatai. Svarbiausia – suderinti ir nepamiršti vartoti visų čia išvardintų maistingųjų medžiagų. Taip pat niekad nepakenks tam tiktų elementų maisto papildai. Pasirūpinkite savo ir savo vaiko sveikata.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *